Draai uw telefoon om de website te bekijken

Nieuws

Hoewel het hartje zomer is, laat het weer het de afgelopen dagen helaas afweten. Toch willen mensen graag zoveel mogelijk buiten zijn, weer of geen weer! Op de dagen dat uw terras geopend is, maar het in de avond toch nét iets te koud wordt, hebt u wellicht terrasheaters achter de hand. Deze geven heerlijke warmte af op de soms toch wel frisse zomeravonden in Nederland. Maar wat als u helemaal geen heater hebt? Dan kunt u met deze tips gemakkelijk uw eigen buitenkachel(tje) maken!

Moeilijk te maken is het niet, en deze buitenkachel staat ook nog eens erg knus op uw terras. Het is van belang dat u de juiste materialen is huis haalt om deze kachel te maken. Eén van de belangrijkste onderdelen is een hittebestendige verf om brandgevaar te voorkomen. 

Benodigdheden: 
– Stoeptegel / stenen schaal
– Een grote én een kleine terracotta bloempot, verkrijgbaar bij de bouw- of tuinmarkt. De potten moeten in elkaar passen, waarbij er wat ruimte over is.
– Twee terracotta schaaltjes (deze kunnen ook vervangen worden door bakstenen)
– Waxinelichtjes
– Hittebestendige verf (bijvoorbeeld radiatorverf)
– Kwast

Verf de terracotta potten en schaaltjes met hittebestendige verf. Dit kan iedere kleur zijn, kies iets wat u leuk vindt staan! Natuurlijk kunt u zo dicht mogelijk bij de terracotta kleur blijven om de Mediterrane sfeer te behouden, maar het is ook leuk om voor een prachtige pastelkleur te gaan of juist een stijlvolle donkere tint. Als u echt creatief aan de slag wil gaan, kunt u met meerdere kleuren een patroon verven. Terracotta is gemakkelijk te verven door zijn structuur, de verf trekt snel in. Na een uur zal de verf grotendeels zijn opgedroogd, maar het is belangrijker dat u niet te snel doorgaat met de volgende stappen. De potten en schalen moeten goed droog zijn.

Wanneer alles helemaal droog is, kan de kachel gebouwd worden. Leg de tegel op de ondergrond waar de kachel geplaatst moet worden. Zet u hem op een tafel of juist meer aan de rand van uw terras? Zorg in ieder geval dat u de kachel bouwt op de plaats waar de kachel moet blijven staan, u kunt deze straks niet meer verplaatsen. Als u de tegel heeft geplaatst, legt u de schaaltjes ondersteboven op de tegel. Plaats 4 waxinelichtjes op de tegel, tussen de twee terracotta schaaltjes. 

Steek de waxinelichtjes aan en plaats de kleinste terracotta pot omgekeerd over de waxinelichtjes, zodat ze kunnen steunen op de schaaltjes. Neem een extra waxinelichtje en haal de kaars eruit, zodat u alleen de houder overhoudt. Vouw het metaal naar binnen zodat de houder helemaal plat is. Dit stukje metaal dient als afsluiter van de kleinste terracotta pot. Plaats het stukje metaal daarom op de opening van de pot, zodat de warmte niet weg kan. Mocht het niet lukken met de houder van een waxinelichtje, neem dan een stuk aluminiumfolie waar u een prop van maakt en in het gat steekt. Een platte steen voldoet ook. Het belangrijkste is dat de opening van de terracotta pot goed afgesloten is. De warmte die in de kleinste pot verzameld wordt, zal de buitenste pot straks verwarmen. De grote pot plaatst u over de kleine pot zodat deze ook op de schaaltjes kan rusten. Laat het gat van de grootste pot, in tegenstelling tot de kleinere, wel open. 

Na een tijd zorgen de waxinelichtjes ervoor dat de potten verwarmd worden. Let op; de potten worden gloeiend heet! Laat uw gasten (en zeker kleine kinderen) dus niet in de buurt komen van de kachel. 

Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte van onze acties