Draai uw telefoon om de website te bekijken

Nieuws

Nu de zomer in volle gang is, genieten we het liefst zoveel mogelijk van het weer. Wanneer de zon schijnt, stromen de Nederlandse terrassen vol. Waarom binnen zitten nu het eindelijk mogelijk is om lekker in de buitenlucht te eten en drinken? Helaas zijn niet alleen mensen fan van dit seizoen. Muggen, wespen en vliegen kunnen namelijk een grote spelbreker zijn voor terrasliefhebbers. Ze zoemen rondom hun oren, gaan op het eten zitten of kruipen in de zoete drankjes en erger nog: ze kunnen lelijk steken. 

Bij Horecakaars.nl weten we hoe deze beestjes, hoe klein ze ook zijn, een flinke stempel kunnen drukken op een gezellige dag in de buitenlucht. We helpen u daarom graag met enkele tips op deze vliegende plaaggeesten ver van uw terras te houden. 

Wespen
Wist u dat wespen alleseters zijn? Ze zijn dol op vliegen en muggen, maar ook op (rottend) fruit en vloeibare, zoete drankjes. Vooral dat laatste is een echte traktatie voor de wesp. Natuurlijk is het het beste om rustig te blijven zitten wanneer een wesp in de buurt komt, maar veel van uw gasten zullen de wesp proberen weg te jagen. Dit maakt de wesp bang en zal hem aanzetten tot steken. Maar deze zoetliefhebbers kunnen op een onbewaakt moment ook in blikjes en flesjes kruipen. Dit kan behoorlijk gevaarlijk zijn voor uw gasten! De wesp is daarom een van de meest ongenode gasten op uw terras. Maar hoe houdt u wespen uit de buurt van uw gasten?

  • Maak een val die veilig is voor bijen door een plastic fles doormidden te knippen. Zet de 'trechter' van de fles op z'n kop in het andere stuk van de fles. In het onderste gedeelte van de fles giet u een mengsel van azijn, suiker en zout. Dit trekt wespen aan, maar bijen blijven er het liefst bij weg.
  • Een andere combinatie waar wespen niet zo dol op zijn is die van citroen en kruidnagel. Snij een aantal citroenen doormidden en steek er enkele kruidnagels in. Leg de citroenen her en der op tafels. Hoewel de wesp een hekel heeft aan de geur, zullen uw gasten hier geen last van hebben. Het ruikt namelijk heerlijk!
  • Gebruik zoveel mogelijk rietjes in drankjes. Zo is de kans kleiner dat (met name kinderen) een wesp inslikken. Om helemaal te voorkomen dat wespen in een glas kunnen kruipen, kunnen de rietjes gecombineerd worden met simpele cupcakepapiertjes.

Muggen
Een paar muggenbulten in de zomer zijn bijna onvermijdelijk. Toch is het fijn het aantal muggen op uw terras tot een minimum te beperken. Natuurlijk zijn er volop kant en klare middeltjes op de markt te verkrijgen, maar u kunt ook kiezen voor een minder chemische oplossing die ook nog eens zeer sfeervol staat.

  • Zoek een paar glazen potjes (denk daarbij bijvoorbeeld aan oude jampotjes) en vul deze met kruiden die muggen afweren. Enkele voorbeelden zijn munt, citroen, limoen en rozemarijn.Vul de putjes vervolgens met water en enkele druppels citronella olie. Deze olie is verkrijgbaar bij de drogist. Voeg voor extra gezelligheid in de avonduren een (drijf)kaarsje toe.
  • De citroenen met kruidnagels, die ook goed tegen wespen werken, zijn een nachtmerrie voor muggen. Twee vliegen in een klap dus!
  • Als u de mogelijkheid heeft, kunt u in de buurt van uw terras wat kruiden planten die muggen maar niks vinden zoals rozemarijn, citroenmelisse, citroen eucalyptus, kattenkruid en munt.

Vliegen
Zeker wanneer mensen net lekker buiten zitten te dineren komen ze uit alle hoeken tevoorschijn: vliegen. Vervelend, want soms hebben uw gasten een hele taak aan het weghouden van vliegen bij hun bord. Natuurlijk kunt u iedere tafel voorzien van een vliegenmepper, maar dit levert soms heftige taferelen op met gebroken servies en omvallende drankjes. Gelukkig is er een gemakkelijkere manier om vliegen weg te houden (zonder ze te vermorzelen). 

  • Mix water met wat zout tot het oplost. Voeg daarna limoensap toe en giet het mengsel in plastic zakjes. Nu komt het geheime ingrediënt: een paar muntjes. Nadat je de muntjes in het zakje hebt gedaan kan deze afgesloten worden. Hang de zakjes vervolgens her en der op.  
     

Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte van onze acties