Draai uw telefoon om de website te bekijken

Nieuws

Zowel u als wij weten hoe mooi kaarslicht kan zijn. Bij Horecakaars.nl zouden we niet zonder kunnen. Omdat ze verkrijgbaar zijn in alle soorten en maten, is er voor ieder seizoen wel een bijpassende kaars. Vorige week vertelden we jullie al over het veilig omgaan met kaarsen. Want hoe mooi kaarslicht ook is, bij onveilig gebruik kan het gevaar opleveren. Een ander probleem van kaarsen; het kaarsvet! Daarom hebben we bij Horecakaars.nl een aantal van onze beste tips op een rijtje gezet zodat u kaarsvet met gemak weghaalt.

Kaarsvet verwijderen van hout:
Veel horecazaken hebben houten tafels. Deze rustieke meubels brengen sfeer aan in menig horecazaak. Met een aantal mooie kaarsen op tafel wordt de sfeer verhoogd. Maar wanneer een kaars begint te druppelen of uw tafel (of misschien zelfs op de houten vloer in uw zaak) kan lelijke vlekken veroorzaken. Maar wees gerust; het is geen reden om alle kaarsen uit de buurt van hout te houden. In veel gevallen is het namelijk gemakkelijk te verwijderen. 

 • Wacht tot het kaarsvet helemaal uitgehard is. Nu is het veel gemakkelijker om het grootste gedeelte van het kaarsvet weg te halen.
 • Overgebleven kaarsvet op het hout kunt u verwijderen door een stuk keukenpapier op de vlek te leggen en deze vervolgens met een föhn voorzichtig te verwarmen. Wanneer het kaarsvet warm is geworden, zal het meteen geabsorbeerd worden door het keukenpapier.
 • LET OP: niet iedere houtsoort kan goed tegen de hitte van een föhn! Gefineerd hout kan loskomen door verhitting van het oppervlak. Stop daarom ook direct met met föhnen wanneer het kaarsvet vloeibaar is.

Kaarsvet verwijderen uit textiel:
Natuurlijk kan het voorkomen dat er een kaars omvalt en het kaarsvet niet alleen op de tafels (of het tafelkleed), vloer en stoelen terecht komt maar ook op een van uw gasten. Het verwijderen van kaarsvet uit kleding lijkt een lastige klus, maar in de praktijk blijkt dat heel erg mee te vallen. Ook nu is het de gemakkelijkste manier om kaarsvet te verwijderen door het opnieuw te verhitten zodat het vloeibaar wordt. 

 • Leg een paar laagjes keukenpapier op de vlek en houdt hier eventjes een verwarmde strijkbout boven. Let op; zorg dat je de strijkbout beweegt, zodat de hitte niet te lang op een plek is.
 • Het meeste kaarsvet zal in het keukenpapier trekken.
 • Mochten er nog resten overblijven, leg het kledingstuk (indien mogelijk) in heet water. Let wel altijd op de stof en eventueel krimpen van het kledingstuk.
 • Naast verwarmen, is het ook mogelijk om het kledingstuk met kaarsvet juist in de vriezer te leggen. Daarna is het gemakkelijk te verwijderen.
 • Eventuele verkleuringen kunnen worden verwijderd met tapijtreiniger. 

Kaarsvet verwijderen van glas:
Op harde, gladde oppervlakken is het niet moeilijk om kaarsvet weg te halen. Even uit laten harden en gemakkelijk weg krabben. Maar waxinelichthouders moeten regelmatig schoon worden gemaakt, zullen horecaondernemers weten. Horecakaars.nl heeft dé ultieme tip:

 • Leg het glas een nachtje (of een aantal uren overdag natuurlijk) in de vriezer en het kaarsvet zal bijna vanzelf loslaten.
 • Het is handig om een plastic zak om het glas te doen, omdat de vriezer anders vol kaarsvet zit.
 • Kleine, achtergebleven restjes kaarsvet verwijder je met een klein beetje wasbenzine. Spoel de vlek dan wel altijd na met zuiver water. 

Waarschuwing
Let altijd op met delicate stoffen of materialen. Bekijk of het gestreken mag worden en pas de warmte aan op het stof dat je gaat strijken. Bent u niet zeker, adviseer uw gasten dan om het kledingstuk naar de stomerij te brengen. Gebruik geen terpetine of wasbenzine op oppervlakken die daar niet tegen bestand zijn. Weet je niet zeker of dat zo is, kun je het eventueel op een onopvallende plek testen (bijvoorbeeld aan de onderkant van een tafel). Gebruik altijd een schone, droge doek en in ieder geval geen schuursponsjes. 

Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte van onze acties