Draai uw telefoon om de website te bekijken

Nieuws

Dagelijks wordt er heel veel voedsel weggegooid. In het gehele proces van productie tot en met aankoop gaat naar schatting zelfs een derde van onze totale voedselproductie de prullenbak in. Te veel inkopen, te lang bewaren, te veel koken, de smaak bevalt een klant niet...het zijn allemaal redenen waarom de voedselverspilling zo groot is. 

De afgelopen maanden heeft de organisatie WasteWatchers onderzoek gedaan naar de verspilling in ons land. Zo'n duizend metingen onder dertig horecalocaties leverden bijzondere resultaten op. In hotels, cateraars en restaurants werden medewerkers gevraagd om gedurende een dag bij te houden hoeveel voedsel er op een dag nou eigenlijk weggegooid werd. Veertien productgroepen werden meegenomen in het onderzoek.

Gemiddeld eindige twaalf procent van de producten eindigden rechtstreeks bij het vuilnis. Dit betekent dat er omgerekend voor 8,5 miljoen euro aan voedsel sneuvelt. De redenen voor het weggooien lopen flink uiteen. Zo gelden er marges waar horecamedewerkers rekening mee moeten houden zodat hun gasten ook altijd vers voedsel hebben. Maar natuurlijk hebben ook lastig voorspelbare aspecten zoals het weer, de drukte en de keuze van de gasten een flinke invloed op wat er weggegooid moet worden.

Het onderzoek bleek echter een positieve stimulans voor veel horecabedrijven. De helft van de deelnemende bedrijven wist erin te slagen om de hoeveelheid weggegooid voedsel in een aantal maanden met twintig tot vijftig terug te brengen. Door bewustzijn te creëren rond verspilling, krijgen medewerkers inzicht in het weggooigedrag en weten ze vaak al snel hoe het beter kan in de toekomst. 

Voor de horeca ligt er natuurlijk een duidelijk voordeel bij een vermindering van de verspilling. Minder weggooien betekent natuurlijk minder kosten en een duurzamer beleid. Doet u al iets tegen de verspilling van voedsel in uw zaak? 

Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte van onze acties