Draai uw telefoon om de website te bekijken

Nieuws

Komt het u bekend voor, de term ‘upcycling’? Upcycling wordt ook wel creative reuse genoemd. In feite is upcycling het proces waarbij producten die nutteloos zijn geworden opnieuw worden gebruikt om er iets mee te maken. Op die manier is het geen afval meer, maar een leuk product!

Het doel van upcycling

Het doel van upcycling is om verspilling van potentieel nuttige materialen te voorkomen door gebruik te maken van bestaande materialen. Door upcycling wordt het verbruik van nieuwe grondstoffen minder. Bij het maken van een nieuw product is namelijk geen nieuwe grondstof nodig! Dat betekent minder energieverbruik, minder luchtvervuiling, minder watervervuiling en zelfs minder broeikasgassen.

Het verschil tussen upcycling en recycling

Oude materialen krijgen bij upcycling een nieuwe en duurzame functie. Met een goede dosis creativiteit, originaliteit en inspiratie kunnen er hele mooie producten ontstaan. Bij recycling worden de oorspronkelijke producten en materialen weer herbruikbaar gemaakt, zodat ze weer hetzelfde kunnen doen.

Upcycling in de horeca

Hoe we dit in de horeca op grote schaal toe kunnen passen is lastig. Aan de grondstoffen die we in de horeca gebruiken (eten en drinken) zit namelijk een houdbaarheidsdatum. Dat wil niet zeggen dat we ons steentje niet bij kunnen dragen op een leuke manier! Daarom hebben we bij Horecakaars de leukste upcycling-ideeën op een rij gezet. Dat doen we – hoe kant het ook anders – in combinatie met kaarsen.

Kaars in blik

Alles wat nodig is voor dit project: een hamer, spijker, oude blikken, eventueel verf en een theelichtje. Maak een leuk patroon in het blik en u tovert ze om tot leuke kandelaars.

Volg de bovenstaande stappen en geniet van het leuke effect. ’s Avonds komt het kaarslicht door de gaatjes in het blik. Gegarandeerd een betoverend gezicht op uw terras deze zomer!

kaars in blik kaars in blik

Voor deze DIY bevelen wij de 6-uurs theelichten van Q-Lights aan. Deze kaarsjes zijn van topkwaliteit en branden een hele avond lang. Ideaal!

Flessen

Stel het volgende ritje naar de glasbak maar uit, want met lege wijnflessen (en misschien zelfs met lege bierflesjes) kunnen hele leuke kandelaars gemaakt worden.

Hiervoor moet het glas wel netjes gesneden worden. Dat is gemakkelijker dan u misschien denkt. Week een stuk garen in aceton en bind het om de fles. Steek het garen in brand en draai de fles langzaam rond. Wacht tot het garen helemaal is uitgebrand en dompel de fles daarna in koud water (eventueel met ijs). Schuur de randen eventueel wat bij.

Combineer bruin, groen en wit glas voor wat extra kleur. Afhankelijk van de grootte van fles kunt u er theelichtjes, refills of stompkaarsen onder plaatsen.

Easy peasy

Nog sneller en gemakkelijker upcyclen? Daar zijn wijnflessen ook erg geschikt voor. Aan deze DIY hoeft u eigenlijk helemaal niets te doen, behalve wat wijnflessen verzamelen. Dinerkaars in de flessenhals en uw terras is klaar! Maak het net iets specialer door de fles te versieren aan de binnen- of buitenkant.

 Klanten waarderen deze actie met de volgende Productscore: 9.4 uit 10
(Gebaseerd op 36 beoordelingen.)

Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte van onze acties