Draai uw telefoon om de website te bekijken

Nieuws

Het gaat goed met de Nederlandse economie. Dat is ook te merken op de banenmarkt. In het tweede kwartaal van 2017 is het aantal banen flink toegenomen. De banengroei is zelfs de grootste sinds 2008. Ook het aantal openstaande vacatures nam in het afgelopen kwartaal toe. Deze groei is ook in de horeca goed merkbaar. Hier kwamen zo’n drieduizend vacatures per bedrijfstak bij.

Meer dan tien miljoen banen

CBS deed onderzoek op basis van de nieuwe kwartaalcijfers over de arbeidsmarkt. In het tweede kwartaal waren er gemiddeld 10,2 miljoen banen. Hierin wordt iedere baan meegeteld. Van werknemers tot zelfstandigen en van voltijd tot deeltijd.

Sterkste groei sinds hoogconjunctuur in 2008​

In 2017 groeit het aantal banen al voor het derde jaar op een rij. De afgelopen drie kwartalen kwamen er telkens vijftigduizend nieuwe banen bij. Sinds de hoogconjunctuur van 2007-2008 is dit de sterkste groei.

Openstaande vacatures

Op de landbouw en visserij na groeide het aantal vacatures in alle bedrijfstakken. In de horeca nam het aantal vacatures toe met zo’n drieduizend per bedrijfstak. In de horeca zijn op dit moment, net als in de handel, nu meer vacatures dan in 2008. Dit zorgt in de horeca voor veel openstaande vacatures, met een zogenaamde vacaturegraad van 48.

Snel groeiende horecazaken in Nederland

Eerder bleek al dat het personeelsbestand van veel Nederlandse horecazaken snel groeit. In de horeca zijn momenteel zo’n 945 snelgroeiende bedrijven. Met name restaurants behoren tot deze groep.  

En de consument?

Consumenten geven weer meer uit. Bovendien groeiden hun bestedingen sterker dan voorgaande jaren. Het afgelopen jaar gaven consumenten met name meer uit aan kleding, elektrische apparaten en hun interieur. Ook werd er meer uitgegeven aan voeding, drank en tabak. 

De horeca profiteert

De horeca profiteert van de groei. Consumenten geven namelijk meer uit aan diensten. De horeca is hier een belangrijke speler. Uitgaven aan diensten zorgen namelijk voor ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen. Deze groei loopt in lijn met de groeiende werkgelegenheid, de daling van de werkloosheid en het aanhoudende herstel op de woningmarkt. 

Bron: CBS

 

Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte van onze acties