Draai uw telefoon om de website te bekijken

Nieuws

In het vierde kwartaal van 2016 hebben hotels, restaurants, snackbars en cafés zo’n 0,9 procent meer omzet behaald ten opzichte van het derde kwartaal dat jaar. Dit betekent dat de omzet in de horeca al bijna vier jaar onafgebroken toeneemt.

Naast de omzet steeg ook het volume, het aantal consumpties en het aantal overnachtingen. De enige branche waar de omzet niet steeg, waren de cafés.

Jaarcijfer

Nu de cijfers van het vierde kwartaal van bekend zijn, kan de balans van 2016 worden opgemaakt. Vorig jaar behaalde de horeca 6,5 procent meer omzet dan in 2015. Deze groei is al sinds 2000 niet meer zo groot geweest.

Hotels

De omzet van hotels steeg, met twee procent, het meest. Zij ontvingen in 2016 niet alleen meer Nederlandse, maar ook meer buitenlandse gasten.

omzet horeca stijgt in 2016 horeca omzetstijging

De branche snackbars (waar ook lunchrooms, fastfoodrestaurants, maaltijdbezorgers en ijssalons onder vallen) boekten een omzetgroei van 1,4 procent in het vierde kwartaal. Restaurant konden rekenen op 0,6 procent meer omzet dan in het derde kwartaal van 2016. Voor zowel snackbars als restaurants was de omzetgroei in het tweede en derde kwartaal groter dan in het vierde kwartaal.

Hoogte omzetgroei sinds jaren

In 2016 heeft de horeca 6,5 procent meer omgezet dan in 2015. Dit is de grootste omzetgroei in 16 jaar.

Snackbars behaalden vorig jaar met bijna 10 procent de hoogste omzetgroei binnen de horeca. Daarnaast was het de sterkste omzetgroei van snackbars sinds het begin van de metingen. Ook restaurants boekten in 2016 meer omzet (zo’n 6 procent). Cafés hadden over het hele jaar een omzetgroei van 5,7 procent en hotels zo’n 5 procent.

Bron: CBS

Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte van onze acties