Draai uw telefoon om de website te bekijken

Nieuws

Het is bijna maart. In Nederland is dat nog absoluut geen garantie voor mooi weer, maar het terras gaat bij veel horecazaken weer naar buiten. Een goed moment om nog eens over de werking en de uitstraling van uw terras na te denken.

Hoe bouwt u een terras waar mensen zich welkom voelen? Misschien lijkt het of veel horecaondernemers zomaar wat tafels en stoelen hebben neergezet, maar niets is minder waar. Vaak zit er een goed doordacht plan achter de opstelling van het terras.

Hoe kunt u de meeste stoelen kwijt? Zijn er wel genoeg plaatsen in en uit de zon? Bij het bedenken van een terrasopstelling komen heel wat vragen kijken. De tien basistips waar iedere horecaondernemer met een terras rekening mee zou moeten houden volgens Eric Roest:

1. Breng de locatie in beeld
2. Leg de focus op uw gasten
3. Leg de focus direct na uw gasten op uw produt
4. Maak een plattegrond
5. Teken de looplijnen in uw plattegrond
6. Houd rekening met de zichtlijnen
7. Kies uw terrasmeubilair uit op model, afmeting en aantal
8. Zorg voor een warm welkom door middel van planten, warmte en andere decoratie
9. Prikkel de zintuigen en zorg zo voor de juiste beleving
10. Geef uw gasten iets mee naar huis waar ze over kunnen vertellen

Praktische zaken

Natuurlijk is de aankleding en het gezellig maken van uw terras belangrijk, maar verlies de praktische zaken niet uit het oog. Een terras moet makkelijk schoon te maken zijn, het meubilair dat u uitkiest moet lang mooi blijven en het moet aansluiten op uw doelgroep. Komen er veel ouderen die misschien een rollator bij zich hebben? Of juist ouders met een kinderwagen? Zorg dat ook zij op uw terras terecht kunnen!

kaarsen voor de horeca op het terras

Vergunningen

Een terrasvergunning is noodzakelijk. Ieder horecabedrijf moet in het bezit zijn van een drank- en horecavergunning. Bij de aanvraag van deze vergunningen moet een terras vermeld worden. Dat is niet het enige: horecaondernemingen moeten ook een exploitatievergunning hebben. Ook bij de aanvraag van zo’n exploitatievergunning moet een terras worden aangegeven. Verleent uw gemeente geen terrasvergunning? Probeer dan te achterhalen waarom ze de vergunning weigeren. Door het terras anders in te delen of ergens ander te plaatsen vervalt de weigering misschien. Blijft de gemeente bij de weigering? Dan kunt u een gesprek aanvragen.

Meubilair

Passanten kiezen altijd voor een verzorgd terras. Ook als het weer wat minder is, kan een rij stoelen of een mooie bank voor de gevel zorgen voor een uitnodigend effect. Ook fakkels, olielampen en kaarsen werken sfeerverhogend. Zeker wanneer de schemering invalt mogen kaarsen niet ontbreken. Zien en gezien worden is belangrijk op het terras. Plaats de stoelen zo dat alle bezoekers optimaal zich hebben op passanten.

Zijn er deze winter planten dood gegaan, is het meubilair stuk gegaan en is het niet meer netjes? Zorg dan dat u alles opruimt. Dit soort zaken zorgen ervoor dat het terras er meteen minder verzorgd (en dus minder gezellig) uitziet!

Eten of drinken?

Hoe gasten uw terras gebruiken bepaalt voor een groot gedeelte welk meubilair u moet kiezen. Komen mensen voornamelijk om gezellig te drinken, dan mogen de stoelen een lagere rugleuning hebben. Willen mensen buiten eten, dan is het comfortabel om een goede rugleuning hebben. Hebt u er al eens over nagedacht om uw terras op te splitsen in een eet- en drinkgedeelte?

Looppaden

Niets is zo belangrijk als een goede routing. Looppaden moeten zo leeg mogelijk blijven. Let er dan ook op wanneer gasten stoelen en tafels gaan verzetten.

Hoe gaat u uw terras inrichten? En wat is uw favoriete sfeermaker voor op het terras? Wij zijn benieuwd!

Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte van onze acties