Draai uw telefoon om de website te bekijken

Nieuws

In ieder dorp en iedere stad zijn ze te vinden: leegstaande winkelpanden. Een treurig gezicht. In 2016 daalde de leegstand van 7,4 procent naar 7,2 procent. Hoe het kwam dat er 500 leegstaande winkelpanden minder waren? De horeca.

Lege winkelpanden
Momenteel staan er zo’n 16 duizend lege panden in Nederland, op een totaal van 222 duizend winkelpanden in totaal. Locatus deed onderzoek naar de leegstand van winkelpanden in Nederland.

Horeca wordt steeds belangrijker
De leegstand van winkelpanden daalde in 2016 al voor het tweede jaar op een rij. Het stijgen van de leegstond begon in 2006. Nu, ongeveer tien jaar later, zet de daling dus in. Steeds meer winkelpanden worden omgebouwd tot woningen of horecagelegenheden. Locatus’ directeur Gertjan Slob zegt daarover: ‘We zien dat de horeca steeds belangrijker wordt.’ Bijna duizend leegstaande panden werden gevuld met horeca.

Horeca: een dagje uit
De horeca presteert dus goed. Zeker wanneer de horeca wordt vergeleken met de detailhandel valt de groei op. Ongeveer tweederde van alle panden die vorig jaar leeg kwamen te staan, waren van detailhandel. De opkomst van online winkelen wordt als belangrijke oorzaak gezien. Buiten de deur winkelen wordt steeds minder een uitje, terwijl buiten de deur eten en drinken de afgelopen jaren weer populairder werd.

 

Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte van onze acties