Draai uw telefoon om de website te bekijken

Nieuws

Toen in oktober vorig jaar duidelijk werd dat Nederland dit jaar niet deel zou nemen aan het EK in Frankrijk, treurde de horeca. Het Nederlandse team wist zich niet te plaatsen in de kwalificaties, waardoor het voetbalspektakel deze zomer aan ons voorbij is gegaan. Voor veel horecazaken betekende dat het mislopen van extra inkomsten. ‘De financiële schade zal aanzienlijk zijn’, werd gezegd.

Niet alle horeca baalt
Veel horecaondernemers hadden al op de EK-inkomsten gerekend, terwijl bioscopen en theaters juist profiteren van de Nederlandse uitschakeling. Verwacht werd dat mensen hun geld anders zouden uitgeven. Voor terrassen en cafés waar voetbal niet werd uitgezonden, zullen dan ook minder last hebben ondervonden van het gemiste EK.

Miljoenen besparen
Veel werkgevers zijn er ook niet rouwig om dat Nederland het EK dit jaar heeft moeten missen. De ‘day after’ nadat Nederland heeft gespeeld, kost miljoenen euro’s. Er is schade en mensen melden zich ziek. Wanneer Nederland wint, kan dit leiden tot bijna dertig procent meer ziekmeldingen, blijkt uit een analyse. In 2014 kostte het WK zo’n zes miljoen euro aan ziektegeld.

Minder hoge schade
Dit jaar was er geen sprake van dit alles, op een aantal cafés na die creatief om zijn gegaan met de Nederlandse uitschakeling en in plaats daarvan thema-avonden organiseerden. Maar met het gemis van de oranjekoorts bleef het toch een stuk rustiger. Hoeveel de schade precies is, is niet duidelijk. Door sommigen wordt er gestrooid met grote getallen. Onderzoeksbureaus kunnen de precieze schade echter niet vaststellen, maar denken dat deze vele malen minder hoog is dan vaak wordt gesteld.

WK kwalificatie
Voor alle voetbal-liefhebbende horecaondernemers hoeft er niet meer lang getreurd te worden om het missen van het EK in 2016. Binnenkort beginnen de kwalificaties voor het WK in 2018 alweer. Hopelijk weet het team zich dan wel te plaatsen en kan er in iedere horecagelegenheid volop gejuicht worden voor het Nederlandse team. 

Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte van onze acties